Terug naar overzicht

Gemeente gaat algemene graven begraafplaats Spindermolen ruimen

Gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat eind 2018 op begraafplaats Spindermolen algemene graven ruimen waarvan de graftermijn verstreken is. Hiervoor wordt het grafmonument verwijderd (indien aanwezig) en de stoffelijke resten worden herbegraven in een verzamelgraf op de begraafplaats.

Op dit verzamelgraf wordt een herdenkingsmonument geplaatst. Op dit monument kunnen herdenkingsplaatsje worden bevestigd. Nabestaanden kunnen kosteloos een gedenkplaatje afhalen bij de receptie van gemeente Hardinxveld-Giessendam vanaf 1 november 2017.

De gemeente is zich er van bewust dat een ruiming grote impact kan hebben op nabestaanden. Daarom kan er voor gekozen worden om een nieuw grafrecht af te sluiten voor een particulier graf met een looptijd van 20 jaar. De overledene dient wel op een andere plaats op de begraafplaats begraven te worden. De meest gestelde vragen hebben wij reeds voor u beantwoord: 

1. Waarom wil de gemeente het grafveld ruimen?
Om in de toekomst te kunnen blijven begraven op de begraafplaats is ruimte nodig. Deze ruimte wordt gemaakt door algemene graven te ruimen waarvan de gebruikstermijn is verstreken. Nadat de ruiming heeft plaatsgevonden worden de grafrijen opnieuw ingericht, zodat er beter met de ruimte kan worden omgegaan.

2. Welke graven worden geruimd?
De volgende graven worden geruimd:
AB-1 t/m AB-12
UV-1 t/m UV-22
GK-1 t/m GK-22
OQ-1 t/m OQ-47
PR-1 t/m PR-28
NP-14 t/m NP-45
KL-1 t/m KL-34

3. Ik wil niet dat de gemeente het graf opruimt. Kan ik hier iets aan doen?
De gemeente wil belanghebbenden de mogelijkheid geven om een grafrecht voor een particulier graf te kopen. De looptijd van dit recht is 20 jaar. De overledene dient wel op een andere plaats op de begraafplaats begraven te worden. De kosten hiervoor bedragen in totaal € 2.913,-. Dit is als volgt onderverdeeld:

Grafrecht 20 jaar € 1.400,-
Begraven in nieuw graf € 900,-
Afzonderen stoffelijke resten € 483,-
Plaatsen gedenkteken nieuw graf € 130,-

Daarnaast zijn kosten verschuldigd voor het onderhouden en schoonhouden van het gedenkteken a € 135,- per jaar. Deze kosten kunnen ook worden afgekocht: € 850,- voor 10 jaar of € 1.500,- voor 20 jaar. 

4. Er staan planten en herdenkingsbeeldjes of kaarsen op of bij het graf die ik graag wil behouden. Kan dat?
U dient zelf voor 1 oktober 2018 alle losse zaken die u wenst te behouden van het graf af te halen. Planten die u wenst te behouden mag u zelf weghalen. Alle zaken die nog aanwezig zijn op het graf ten tijde van de ruiming zullen worden vernietigd. De gemeente is niet aansprakelijk voor geleden schade.

5. Ik wil het grafmonument graag houden. Kan dat?
U mag het monument zelf van het graf halen, wij verzoeken u dat voor 1 oktober 2018 te doen. Wilt u wel de datum aan ons doorgeven wanneer u de steen weghaalt? Dit kan via merel.vandenbosch@kybys.nl.

6. Wat is een belanghebbende?
Een belanghebbende is degene die de begrafenis van de overledene heeft geregeld en het aanspreekpunt was gedurende de graftermijn.

7. Op welke plaats op de begraafplaats komt het verzamelgraf?
In de bijlage treft u de plattegrond van de begraafplaats. Hierop is aangegeven waar het verzamelgraf komt. Op het verzamelgraf wordt een  herdenkingsmonument  geplaatst. Op dit herdenkingsmonument kan een gedenkplaatje worden bevestigd.

8. Ik heb interesse in een gedenkplaatje voor bij het verzamelgraf.
U kunt kosteloos een gedenkplaatje afhalen vanaf 1 november 2017 bij de receptie van gemeente Hardinxveld- Giessendam (Raadhuisplein 1, 3371 AS). Het plaatje is kosteloos. U kunt het zelf laten graveren. Hierna kunt u het plaatje weer inleveren bij de receptie van het gemeentehuis. De beheerders van de begraafplaats zorgen dat het plaatje bevestigd wordt aan het monument.

9. Ik heb een andere vraag dan bovenstaande vragen of ik wens een persoonlijk gesprek.
Neemt u dan contact op via onderstaande contactgegevens.

10. Ik zie de naam KYBYS staan. Wat is dat voor een bureau?
KYBYS is een adviesbureau welke de gemeente bijstaat in het maken van de ruimingsplannen. KYBYS heeft ruime ervaring in het begeleiden bij dergelijke ruimingen.

NB De gemeente heeft de organisatie van deze ruiming uitbesteed aan KYBYS. Bij vragen kan u rechtstreeks in contact treden met Merel van den Bosch van dit bureau, te bereiken onder telefoonnummer 0411-657916 op werkdagen tussen 9.00u en 12.00u of per mail via merel.vandenbosch@kybys.nl. Indien u de gemeente belt zal u in eerste instantie worden doorverboden met Merel van den Bosch van KYBYS.

× Wij zijn ook te bereiken via Whatsapp